לדלג לתוכן

כנסיית הר האושר

כנסיית הר האושר
Chiesa delle Beatitudini
מידע כללי
סוג כנסייה עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום הר נחום
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1938
תאריך פתיחה רשמי 1938 עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל אנטוניו ברלוצי עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי אדריכלות נאו-ביזנטית עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°52′51″N 35°33′21″E / 32.880858°N 35.555792°E / 32.880858; 35.555792
beatitudeschurch.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
כנסיית הר האושר מכיוון מזרח
המזבח ושלושה מהחלונות הנושאים את פסוקי "אשרי"
מראה הגן סביב הכנסייה

כנסיית הר האושר היא כנסייה קתולית השוכנת על הר נחום, הידוע גם כ"הר האושר", והיא מנציחה את הדרשה על ההר שנשא ישו בפני מאמיניו. הכנסייה נבנתה בין השנים 1936 עד 1937, על ידי "הארגון הלאומי לעזרה למסיונרים איטלקים" (Associazione Nazionale per Soccorrere i Missionari Italiani או ANSMI) בתמיכה כספית של ממשלת איטליה הפשיסטית, והיא תוכננה על ידי האדריכל האיטלקי הנודע אנטוניו ברלוצי.

המסורת הנוצרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – הדרשה על ההר

רוב העדות הנוצריות מזהות את הר נחום כהר ממנו נשא ישו את הדרשה על ההר, אם כי יש הממקמות את האירוע בקרני חיטין. הדרשה פותחת בשמונת פסוקי "אשרי":

ויהי כראותו את המון העם ויעל ההרה וישב שם ויגשו אליו תלמידיו׃ ויפתח את פיהו וילמד אותם לאמר׃
אשרי עניי רוח כי להם מלכות השמים׃
אשרי האבלים כי הם ינחמו׃
אשרי הענוים כי המה יירשו הארץ׃
אשרי הרעבים והצמאים לצדקה כי הם ישבעו׃
אשרי הרחמנים כי הם ירחמו׃
אשרי ברי לבב כי הם יחזו את האלהים׃
אשרי רדפי שלום כי בני אלהים יקראו׃
אשרי הנרדפים על דבר הצדקה כי להם מלכות השמים.

בהמשך דבריו, הניח ישו את היסודות לחלק מעקרונות הנצרות החשובים, והדרשה נושאת חשיבות תאולוגית ראשונה במעלה בנצרות.

הכנסייה לא נבנתה מעל שרידים קדומים ידועים, אך למרגלות הר נחום התגלו שרידיהם של כנסייה ומנזר ביזנטים, המתוארכים לתקופת הזמן שבין סוף המאה ה-4 ועד למאה ה-7.

הכנסייה מעוצבת בצורת מתומן, כמקובל בכנסיות המנציחות אירוע מכונן, ובעיקר לזכר שמונת פסוקי "אשרי" הפותחים את הדרשה על ההר. היא ניצבת על פודיום מלבני גדול ומוקפת מכל צדדיה באכסדרה המאפשרת תצפית לעבר הכנרת והאתרים בהם פעל ישו. באכסדרה קבועות תשע קשתות בכל צד, למעט בצד הצפוני, ובצד זה ניצב מבנה המבואה הצמוד אל הכנסייה וקטע האכסדרה שמקיף אותו הוא בן שבע קשתות. הקשת המרכזית מבין אלה גבוהה ורחבה מהאחרות, והיא מוליכה אל הכניסה. למספרים אלה יש משמעות נומרולוגית - הספרה 7 מסמלת את סדרם של דברים, 8 את הניסי ו-9 את השלמות.

המבנה נבנה מאבני בזלת שחורות המשולבות באבן לבנה, באופן המזכיר את נופי הבזלת והגיר שבסביבתו, והוא נושא כיפת נחושת הנחה על-גבי תוף. פנים הכנסייה מעוצב בפשטות, ומחולק על ידי שמונה קשתות לאזור המרכזי ולמעבר הסובב אותו. קירות הכנסייה לבנים וחלקים, וחלקם התחתון מחופה בשיש צבעוני שבו קבועים חלונות מלבניים מוארכים ופשוטים. שמונת חלונות התוף עשויים מויטראז' ועליהם רשומים שמונת פסוקי "אשרי" בלטינית. על הקיר הסובב את הכנסייה מופיעות 14 תחנות הצלב. פנים הכיפה עשוי פסיפס מוזהב והוא מואר על ידי שמונה חלונות נוספים בבסיסה. המזבח עשוי שיש לבן ושחור מקרארה, וניצב על בימת בת שתי מדרגות במרכזה של הכנסייה. על המזבח מונח הטברנקולום ("משכן" - ארון לשמירת לחם הקודש בגמר המיסה) ומעליו חופה בצורת קשת הנישאת על-גבי שני זוגות עמודי שיש שחורים. על רצפת הכנסייה, מסביב למזבח, טבלאות פסיפס ובהן רשומות המידות הטובות על פי הדרשות על ההר: כיבוש היצר, אמונה, גבורה, תקווה, צדק, חסד ותבונה, וכן הכיתוב "LAVS TIBI CHRISTE" (לך המשיח השבח). בכניסה לכנסייה קבועים שני לוחות הנצחה, האחד באנגלית והשני בלטינית, המציינים את ביקור האפיפיור פאולוס השישי באתר.

סביב הכנסייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברחבה שבחזית הכנסייה הונחה בשנת 1983 רצפת פסיפס גדולה שבה נראים מדליונים עשויים מענפי גפן משתרגים. במדליונים מתוארים קדושים נוצרים שונים ודמויות תנכיות והיסטוריות. עוד מופיעים בפסיפס שערי ירושלים ושמונת פסוקי "אשרי" מוקפים בזרי פרחים הנישאים בידי מלאכים. מצפון לכנסייה שוכן מבנה גדול שבו מנזר נזירות פרנציסקניות, אכסניה ומשק חקלאי. סביב המבנה גן גדול ובו פינות ישיבה לעריכת טקסים, אשר צופות אל נוף הכנרת. בגן מוצבים פסלים, ולוחות הנושאים את פסוקי "אשרי". עוד הוקמה במקום אכסניה גדולה ומודרנית.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כנסיית הר האושר בוויקישיתוף